Експертиза ID Hub в рішеннях по виконанню вимог GDPR

В Україні ID Hub найбільш відомий як розробник української платформи Mobile ID, яка впроваджується на майданчиках операторів мобільного зв’язку Vodafone і lifecell.

<p>У 2017 році Євросоюз прийняв директиву GDPR про посилення заходів щодо захисту персональних даних. 25 травня 2018 року директива набула чинності, і в той же день такі гіганти, як Google і Facebook, отримали позови, суми яких обчислюються мільярдами євро. Безліч інших компаній, що працюють у ЄС або обробляють дані громадян ЄС, за короткий термін також отримали мільйонні позови, цілком достатні, щоб істотно порушити ведення бізнесу.</p> <p>GDPR змінила підхід до забезпечення безпеки роботи з персональними даними в тому сенсі, що тепер це не просто рекомендації &mdash; це вимоги з відповідальністю на стороні виконання. Це означає, що організації й бізнес-структури, які зберігають та/або обробляють персональні дані громадян ЄС, зобов&rsquo;язані забезпечити можливість, яку можна продемонструвати, аби довести перевірці, що вимоги директиви дійсно виконуються. Разом із цим, GDPR значно ширше трактує межі обробки персональних даних, включно з умовами контролю у разі обміну даними з іншими організаціями та трансграничного обміну інформацією. Прямому контролю піддається однозначний зв&rsquo;язок блоку персональних даних, які належать конкретній особі, з метою використання цих даних у системах організації. Зміна мети тягне за собою цілу низку дій, що мають правову силу. І наведені, й інші наявні вимоги, ілюструють той факт, що GDPR змушує цілі ринки переглянути підходи й норми ведення бізнесу, забезпечуючи наскрізний контроль над персональною інформацією в інтересах її власника.</p> <p>Такі масштабні зміни регулювання змушують компанії, організації та держструктури ЄС займати проактивну позицію, забезпечуючи виконання вимог директиви в комплексі: впровадження необхідних нотифікацій у корпоративні системи, перегляд процесів і внутрішніх нормативних документів, а також впровадження цілої низки спеціалізованих технологічних рішень. І якщо організація нотифікацій та навіть зміни нормативної бази &mdash; це завдання, які можна вирішити в основному оперативними заходами, то впровадження технологічних рішень тягне за собою багато питань, на які повноцінну відповідь можуть дати професійні компанії, які мають компетенції як в області GDPR, так і в області захисту інформації.</p> <p>Українська компанія-розробник ID Hub спеціалізується в області захисту інформації та криптографії й розвиває свої професійні компетенції в галузі спеціалізованих технологічних рішень по автоматизації контролів і політик GDPR. Компанія готова запропонувати комплексні рішення, які забезпечують ефективну автоматизацію контролів GDPR з урахуванням галузевої специфіки. Зокрема, інноваційні рішення дозволяють:</p> <p>адресно контролювати ту частину даних, яка є чутливою з погляду вимог GDPR;<br />застосовувати шифрування й електронний цифровий підпис щодо чутливих даних, істотно не обмежуючи водночас використання даних у рамках процесів;<br />автоматизувати технічні політики, які виражають виконання вимог GDPR для конкретної організації;<br />застосувати технічні політики, не спотворюючи основних бізнес-процесів організації;<br />реалізувати механізми деперсоналізації даних;<br />з технічного боку забезпечити необхідні механізми демонстрації виконання вимог GDPR в разі будь-яких перевірок.<br />Загалом, вирішення зазначених завдань дозволяє створити повноцінну основу для постійного моніторингу відповідності умовам і вимогам обробки персональних даних.</p> <p>В Україні обробка і зберігання персональних даних регламентується Законом України &laquo;Про захист персональних даних&raquo; №&thinsp;2297&ndash;VI, прийнятим Верховною Радою України 1 червня 2010 року. Однак у рамках інтеграційних процесів із Європейським Союзом Україна в даний час приводить свою законодавчу й нормативну базу у відповідність до вимог ЄС, і повноцінне застосування вимог GDPR на території України &mdash; лише питання часу.</p> <p>Сергій Кішкурно, Head of Product Management компанії ID Hub, зазначив: &laquo;GDPR містить велику кількість різнорідних і водночас пов&rsquo;язаних між собою вимог. Для створення ефективних рішень необхідно розуміти тонкощі їхньої реалізації як у площині комплаєнса, так і в технічній галузі, а це і криптографія, і кібербезпека, і робота з джерелами даних, уся галузь Data Management. Такі вимоги, як забезпечення відповідності між фактичною обробкою персональних даних та заявленою метою використання даних, вимагають застосування різних і в той же час добре скоординованих технологічних рішень.</p> <p>Важливо розуміти, що самі технічні рішення &mdash; це для замовників завжди другий етап, хоча з технічної точки зору й найбільш важкий. Але не менш важливий етап перший &mdash; це діагностика ІТ-інфраструктури організації та правильна класифікація даних із погляду вимог GDPR, що застосовуються. Недооцінка цього етапу може звести нанівець усі зусилля наступних етапів, у результаті чого основні ризики можуть залишитися і призвести до серйозних наслідків. Так, GDPR це непросто, але такі проекти на сьогодні вкрай необхідні. І ми, як професійна команда, докладаємо всіх зусиль, щоби допомогти правильно побачити завдання, що були поставлені, і знайти справді ефективні рішення&raquo;.</p> <p>Команда ID Hub &mdash; це експерти й розробники з досвідом роботи в галузі від 5 років і більше, а в області криптографії ряд співробітників має досвід 10 років і більше.</p> <p>В Україні ID Hub найбільш відомий як розробник української платформи Mobile ID, яка впроваджується на майданчиках операторів мобільного зв&rsquo;язку Vodafone і lifecell. Платформа надає кошти універсальної електронної ідентифікації та використання електронного цифрового підпису. Серед інших рішень компанії &mdash; рішення в таких галузях, як eHealth, блокчейн-технології, захищений зв&rsquo;язок та ін. З часу прийняття більш жорсткого регулювання обробки персональних даних, відомого як GDPR, компанія розробляє відповідні спеціалізовані технологічні рішення для медичної та інших галузей.</p> <p>Фахівці ID Hub перебувають в постійному партнерство та обмінюються досвідом із найбільш просунутими світовими технологічними компаніями, що спеціалізуються в області кібербезпеки, захисту й управління даними, криптографії, технологічного контролю, а також управління ІТ-інфраструктурою та інформаційною безпекою. Таке партнерство, а також залучення кращих напрацювань і фахівців на українському та інших ринках, дає можливість комплексно й повноцінно вирішувати складні технологічні завдання.</p>